TV ONE PARTNERS WITH FORD MOTOR COMPANY, AT&T, AMERICAN FAMILY INSURANCE, BLACK RADIANCE, DISNEY PICTURES, MCDONALD’S, TOYOTA AND - Keep Reading...

dotsBronzeLens Film Festival Atlanta – August 22-26

Published on August 18, 2018 by Sonya's Spotlight

BronzeLens – Photo Recap and video by Sonya Jenkins

B60153C1-85AB-47F4-A891-33F0C74836CA 28EE4E08-4E86-4E42-8CC2-BFC4226D04F5 8F2A684B-D568-4CDD-A407-1BC2BB6A899C F8316D48-31E0-446F-821A-3651216E1D30 29CCD9FC-CFEA-499D-AD75-89812D4EC26E 2AB0C03F-DD0C-46F3-908E-3D5CEE38534E 88F7337E-950B-40C1-8D1B-7ED408087D14 AFF4B4EF-AB69-4E10-AE5B-E52106C5A346 CDED2631-7716-40BE-8A80-1795132CCAB7 4C088908-B81B-4504-8D2E-C208030D4B21 DCA6E375-52C6-469D-9DA9-CCF6DD850160 4AB0D703-9AD3-44A5-80F7-6E2C2C9E177B 9F59A392-530A-4ADE-B091-65F82AC49AF4 FFFE6D0B-3C1F-499B-8444-89F01302EDC6 DA49CA06-F7D8-41DA-B742-46BA48D3949F 47EB31F2-6302-4BC0-A60B-736210EC3B94 A332FA90-A7A2-4A8C-9102-FC7850AF0D4A 3C034BEC-ACE9-4B65-9ED5-8B73632EB305 9819FD91-60AE-4BD8-A4BD-60E226D86386 59243DB1-5BF2-4606-854F-837ABC5E1C16 E2875E20-FCD9-425E-955A-59A4546BC5CD 6A33EAB1-E133-4886-AEBE-DE4BB77C694D 37F4670F-F11D-4225-9618-437C4B2C2202 8D2FB7BE-48B6-4705-87F1-A3DD45A2FC58 62026AEB-5947-43F4-8B9C-E93984BA9530 3B2B4284-8696-4C69-B2B5-A8C7597BB2B2

_____________________________________________________________

In response to the film and television industries’ continuous evolution and the increased demand for original on-screen multi-platform content creation, BronzeLens Film Festival 2018 (BronzeLens) will present an interactive experience designed to stimulate ideation and foster collaborations over the course of five days, August 22-26.  Programming includes a diverse mix of cutting-edge panels, workshops, master classes and highly anticipated signature festival events such as BronzeLens Women SuperStars Luncheon, BronzeLens Awards Show and Brunch with the Brothers.

This year BronzeLens received submissions from 23 countries. A total of 85 films will be screened and juried films include the work of some the world’s most talented filmmakers. Narrative fiction, documentary, webisode, music video and short film screenings coupled with the who’s who of the film industry are the core components that have established BronzeLens as one of the nation’s most substantive film festivals.  BronzeLens events will take place at multiple venues including the Atlanta Marriott Marquis (Festival Headquarters), SCADShow, Georgia Pacific Center Auditorium, Auburn Avenue Research Library, and Landmark Midtown Art Cinema.  For the full BronzeLens schedule visit www.bronzelens.com.

11E45D99-16C5-42B7-B81D-07115A6A599D 

BronzeLens Film Festival Highlights:

SUNDAY, AUGUST 19

BD9CCF1E-BB82-4508-829D-CF69B8864B3A

BronzeLens will host the pre-festival Atlanta premiere of Nollywood’s Isoken.  Nominated in 7 categories by the African Movie Awards Academy, Isoken is a feature film written, produced and directed by Jadesola Osiberu. Gladys Edeh’sdocumentary Mr. Gele: The Man.The Story. The Craft.,will also screen.  Post screening talkback includes Joseph Benjamin, Isoken’s lead male actor, Mojisola Sonoiki, Founder of Iyalode Productions, Gladys Edeh, Kunbi Tinuoye, Founder and CEO of UrbanGeekz.com moderated by E. Kiszo Ugokwe, CEO Taradomefilms. The event will be held at the Southwest Arts Center.

 WEDNESDAY, AUGUST 22


All Shorts, All Night
presented by BET Networks returns as a free event at the Atlanta Marriott Marquis and will be hosted by Screening Room ATL Creator Khalimah Gaston.

THURSDAY, AUGUST 23

92320008-0167-4033-AD89-44685587B2C7C883094A-0693-4F8C-92E8-B98CA585D852All Shorts All Day presented by BET Networks will continue the free screenings of 2018 BronzeLens short films selections.

Attorney James L. Walker along with some of the industry’s most accomplished professionals behind and in front of the lens will share their insight from the field during BronzeLens.  The Legal Angle series on Content Acquisition and RightsDistribution Legalities, and Setting Up Your Film Production Company as a Business highlights critical information on what it takes to conduct business successfully within the film and entertainment industries. Nollywood in the Digital Era is an exploration of distribution strategies of Nigerian film, the second largest feature film producers in the world. Participating panelist are Whitestone Pictures INC Producer, Director of Photography, and Director Robert Peters, Filmmaker and Producer Priscilla Nzimiro Nwanah, Filmmaker, Television Producer and Writer Rogers Ofime.

Opening Night at BronzeLens will be a double feature screening of Nijla Mumin’s Jinn and Brian Banks directed by Tom Shadyac at Landmark Midtown Art Cinema.

FRIDAY, AUGUST 24

57D389B3-B40A-4229-B6F3-DD9E175BA47AA74916A5-B860-4E7C-973E-444C2C699CDFGeorgia Production Partnership will sponsor a workshop on the Status of Production in Georgia: What’s In It for Me?  Leaders from Georgia industry groups and local Atlanta, Fulton County and DeKalb County Film Offices address the influx of film production in the state and the region. Shaunya Chavis-Rucker, Division Director of the Fulton County Government Films Office in Atlanta, Lisa Ferrell, Co-Chair, Georgia Production Partnership, Shelbia Jackson, Director of the DeKalb Entertainment Commission, Ruth T. Paul SAG-AFTRA and Cardellia Hunter with the Atlanta Mayor’s Office of Film and Entertainment lead this panel.

 BronzeLens Women SuperStars Luncheon presented by BETHer celebrates the accomplishments of women of color in the film and television industry at the Atlanta Marriott Marquis Atrium Ballroom. Honorees include Actress Tina Lifford(Queen Sugar, Scandal, Criminal Minds: Beyond Borders), Producer, Director, Animator, Writer, and Experimental Film and Transmedia Storyteller Ayoka Chenzira (Hair Piece: A Film for Nappy Headed People, Alma’s Rainbow, Queen Sugar), and Samantha Vincent (The Fate of the Furious, XXX: Return of Xander Cage, Riddick).

 First Glance Friday Feature Presentation: A BronzeLens Exclusive to all festival Screening Passholders Attendees will get a “First Glance” screening of The Bobby Brown Story presented by BET Networks. The event takes place at Georgia Pacific Auditorium.

 SATURDAY, AUGUST 25

0F2F313A-B862-4E61-A801-D1974AEBA23ENijla Mumin, director/writer at Sweet Potato Pie Productions, will lead Killer Creativity: A New Breed sponsored by BET Networks.  Cinematographer, cine and print photographer Alfeo Dixon will present Finishing Your Film-Not Fixing It: Color Correction and Audio Sweetening and UpClose and through The BronzeLens: Making Jinn: A Case Study from Writing, Financing to Completion.

 Students will have special programming at BronzeLens.  Featured guest presenter is Clark Atlanta University alumni, actor, writer, producer Terayle Hill ( Step Up: High Water, A Father’s Love, SuperFly, The Quad).  Aspiring college students interested in film and television will be able to attend the BronzeLens Student Track for a day of workshops designed to help students earn their “Big Break” into the business. This fast paced all day session includes insight from young professionals on how they got their break, studios on their internship programs, sessions on an array of industry jobs, and screening BronzeLens Official Student Selections to vote on the Student Audience Award.

 BronzeLens Family Day 2018, presented by Fulton County and the Fulton County Arts Council, is a hands-on workshop, conducted by ASIFA-South that focuses on the art of animation. It is followed by a screening of the short animated film, The Water Princess, based on supermodel Georgie Badiel’s childhood in Africa. This screening will be facilitated by Dr. Collette Hopkins, of Diaspora UMaya Penn, 18-year-old animator and the CEO of Maya’s Ideas, an eco-friendly fashion company, will facilitate a discussion on art, activism, and the entrepreneurial spirit.  Also, actress Priah Ferguson, known for her breakout role as Erica Sinclair on Season 2 of Stranger Things, will facilitate a discussion with actress Karen Ceesay, (her TV mom) about their professional careers and the television and film industry.

 Slated to emcee the BronzeLens Awards Show is actor, singer, all around entertainer Palmer Williams, Jr. TheBest of Festival’ filmmakers in their perspective categories and other noteworthy industry leaders will be honored at SCADshow.  Categories include the best in Features, Documentaries, International Films, Shorts, Student Films, and Webisodes, as well as Best Actress and Best Actor.

SUNDAY, AUGUST 26

14566C07-28CA-485B-ACD2-A910BB593B50935B47E5-8130-42C0-A949-87C556D789E7Sunday Brunch with the Brothers has become a festival favorite that salutes men of color in film and television who are making waves as they share lessons from their journeys. There will be insightful and revealing conversation with actors TC Carson (Star, The Quad, Greenleaf, Black Lightening), Alan Maldonado (The Last O.G., Black-ish) and Mykelti Williamson (Canal Street, Fences, Forest Gump).

 Cinema and Social Justice Sunday continues to be a critical and unique component of the festival, featuring a socially-relevant films and conversations at the Auburn Research Library on African American Culture and History.  Screenings for 2018 are Fahamu Pecou’s Emmett Still and Max Power’s Don’t Be Nice. Post screening talkback will be moderated by Rev. Dwight Andrews, film composer and senior minister at First Congregational Church.  Participants include Don’t Be Nice producer Cora Atkinson, fine art photographer, visual culture producer Sheila Pree Bright and interdisciplinary artist and scholar Dr. Fahamu Pecou.

 Closing Night at BronzeLens will be a double feature screening of United Skates produced by Dyana Winkler and Tina Brown, and Canal Street directed by Ryan Lamar at Georgia Pacific Center Auditorium.  Ryan Lamar and producer Amir Windom will participate in the post screening talkback.

 About the BronzeLens Film Festival

BronzeLens Film Festival of Atlanta, Georgia, is a non-profit organization, founded in 2009, that is dedicated to bringing national and worldwide attention to Atlanta as a center for film and film production for people of color. Its mission is two-fold: to promote Atlanta as the new film mecca for people of color; and to showcase films and provide networking opportunities that will develop the next generation of filmmakers. Since its inception, BronzeLens producers have brought national and worldwide attention to Atlanta, helping to showcase the city as a leader in the thriving film industry.

 In 2017 the Academy of Motion Picture Arts and Sciences approved BronzeLens as a qualifying festival for the Short Film Awards category. The short film that receives the BronzeLens Best Short Award may now be eligible to enter the Academy’s Short Subject competition for the concurrent season.

 2018 BronzeLens Sponsors

BET Networks, Turner, BETHer, AIDS Healthcare Foundation (AHF), the Black Leadership AIDS Crisis Coalition (BLACC), AARP, Atlanta Mayor’s Office of Cultural Affairs, Atlanta Mayor’s Office of Film & Entertainment, DeKalb Film, Music, Digital Entertainment Commission, AEE, Delta Air Lines, Fulton County Arts and Culture, Fulton County, Marriott Marquis Atlanta, Georgia Power, Bobbcat Films, The Sai Sai Group, Zaxby’s, Oz Publishing, Midtown Lifestyle, Everybody Digital, Pop ATL, Atlanta Indie Mart, and Iyalode Productions.

Sunday, August 19

3:00pm – 7:00pm
4h
A Nollywood Screening Experience
Wednesday, August 22
 3:00pm – 6:00pm
3h
Festival Registration
3:00pm – 6:00pm
3h
Media Registration
5:30pm – 9:00pm
3h 30′
BronzeLens Kick-off Event at Off the Set Film Industry Mixer
8:00pm – 11:00pm
3h
All Shorts, All Night sponsored by BET Networks (Location: A601)
Thursday, August 23
8:00am – 6:00pm
10h
Festival Registration
8:00am – 6:00pm
10h
Media Registration
10:00am – 5:30pm
7h 30′
All Shorts, All Day sponsored by BET Networks (Location: L504)
10:00am – 5:30pm
7h 30′
All Shorts, All Day sponsored by BET Networks (Location: A601)
10:00am – 6:00pm
8h
The Filmmaker’s Lounge @BronzeLens
10:15am – 11:30am
1h 15′
The Legal Angle @BronzeLens: The Business of Film and TV
12:30pm – 1:45pm
1h 15′
The Legal Angle @BronzeLens: Making It, Shopping It and Closing with a Deal
2:00pm – 3:15pm
1h 15′
The Legal Angle @BronzeLens: How Do I Market and Distribute the Project?
3:00pm – 4:00pm
1h
Nollywood in the Digital Era
6:00pm – 7:00pm
1h
Bronze Carpet – Opening Night
7:00pm – 9:00pm
2h
BronzeLens Opening Night Screening – “Jinn”
Friday, August 24
8:00am – 6:00pm
10h
Festival Registration
8:00am – 6:00pm
10h
Media Registration
10:00am – 7:00pm
9h
Film Screenings (Locattion: A601)
10:00am – 7:00pm
9h
Film Screenings (Location: L504)
10:00am – 11:15am
1h 15′
Status of Production in Georgia: What’s in it for Me?
10:00am – 6:00pm
8h
The Filmmaker’s Lounge @BronzeLens
10:30am – 11:45am
1h 15′
Bronze Carpet – 9th Annual BronzeLens Women SuperStars Luncheon Presented by BETHer
12:00pm – 2:00pm
2h
9th Annual BronzeLens Women SuperStars Luncheon Presented by BETHer
2:30pm – 4:00pm
1h 30′
Mature-ish: Never Too Late for a Career in Film or Television
4:30pm – 5:30pm
1h
Taking Advantage of the Music and Tax Incentives
4:30pm – 5:30pm
1h
The Business Side of Indie Filmmaking
7:00pm – 8:30pm
1h 30′
First Glance Friday Screening – “The Bobby Brown Story”
Saturday, August 25
8:00am – 6:00pm
10h
Festival Registration
8:00am – 6:00pm
10h
Media Registration
9:00am – 5:45pm
8h 45′
Student Track  2018
10:00am – 7:00pm
9h
Film Screenings (Location: A601)
10:00am – 6:00pm
8h
Film Screenings (Location: L504)
10:00am – 11:30am
1h 30′
Killer Creativity: A New Breed sponsored by BET Networks
10:00am – 6:00pm
8h
The Filmmaker’s Lounge @BronzeLens
10:00am – 11:00am
1h
The Hollywood Way: How to compete on a pro level – What is the industry standard?
11:30am – 12:30pm
1h
Hot Shots: Local Producers and Directors Making Headway in Atlanta
12:00pm – 1:00pm
1h
Student Luncheon Program
12:30pm – 1:00pm
30′
Family Day 2018 at BronzeLens Film Festival
1:00pm – 2:30pm
1h 30′
From Script to Screen
1:00pm – 6:30pm
5h 30′
Student Film Screenings
2:45pm – 4:00pm
1h 15′
UpClose and through The BronzeLens: Opportunities for Filmmakers in Digital and Short Form Content
2:45pm – 4:00pm
1h 15′
Finishing Your Film – Not Fixing It: Color Correction and Audio Sweetening
4:30pm – 6:00pm
1h 30′
The Power of Culture in Content
4:30pm – 5:45pm
1h 15′
UpClose and through The BronzeLens: Making Jinn: A Case Study from Writing, Financing to Completion
7:00pm – 8:00pm
1h
Bronze Carpet – 9th Annual BronzeLens Awards Show
8:30pm – 10:00pm
1h 30′
9th Annual BronzeLens Awards Show
Sunday, August 26
9:00am – 7:00pm
10h
Festival Registration
9:00am – 12:00pm
3h
Media Registration
10:00am – 1:00pm
3h
Sunday Brunch with the Brothers
2:00pm – 6:00pm
4h
Cinema and Social Justice Sunday Screenings
7:00pm – 8:00pm
1h
Bronze Carpet – Closing Night

8:00pm – 10:00pm

2h

BronzeLens Closing Night Film Screening – “CANAL STREET”

www.bronzelens.com.

This article featured in: In The Spotlight, The Industry



Add Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

©2018 Sonya's Spotlight
Website Designed and Developed By: Absolute Synergy Squad, LLC